Graficonnect-blog-header-6-redenen-centrale-beeldbank

6 redenen waarom een centrale beeldbank onmisbaar is

Hoe zorg je voor professionele beeldcommunicatie van je organisatie? Met een centrale beeldbank zet je meteen een grote stap. Het helpt je veilig en efficiënt bestanden te organiseren, delen en beheren.

 

Als MarCom-medewerker krijg je dagelijks allerlei vragen. Bijvoorbeeld van collega’s, dealers, klanten of leveranciers. Het gaat daarbij vaak om het toesturen van actueel beeldmateriaal. Dat lijkt een eenvoudig klusje, maar schijn bedriegt. Want meestal staat het beeldmateriaal verspreid opgeslagen over verschillende schijven en mappen. Het gevolg? Je hebt geen overzicht meer. En doordat bestandsnamen zijn veranderd en nietszeggende bestanden zijn toegevoegd ben je al snel urenlang aan het zoeken. Zonde van jouw tijd, die je veel nuttiger kunt besteden.

Hoe schep je orde in de chaos? Het implementeren van een DAM-systeem (Digital Asset Manager) oftewel een centrale beeldbank is vaak een goede oplossing. Daarmee maak je een einde aan inefficiënt bestandsbeheer.

 

1. Tijdswinst en goed archief

Met een centrale beeldbank regel je dat jij en je collega’s geen tijd meer verliezen met het zoeken naar beelden in jullie databases. Binnen jullie beeldbank wordt alles goed gearchiveerd, vanuit één bron. Door de geavanceerde zoekfunctie vind je alles binnen enkele seconden terug, zelfs in PDF-bestanden.

 

2. De kracht van previewen

In een centrale beeldbank kun je niet alleen beelden maar ook videomateriaal opslaan. Helemaal handig: je kunt een video previewen zonder dat je deze hoeft te downloaden. Dat scheelt tijd én ruimte.

 

3. Gemakkelijk recyclen

Nieuwe content maken hoeft lang niet altijd: als je weet wat je in huis hebt, kun je content ook hergebruiken. Dat bespaart veel tijd én geld. In de centrale beeldbank kun je een archief aanleggen en beeldmateriaal gemakkelijk hergebruiken zonder dat de originele beelden worden aangepast.

 

4. Huisstijlconsistentie

De laatste versie van jullie logo of promotiemateriaal? Die vind je gemakkelijk terug in de centrale beeldbank. Deze map wordt actief bijgehouden: zo voorkom je dat verouderde logo’s worden gebruikt en blijft jullie huisstijl consistent.

 

5. Deel gemakkelijk met externen

Met een centrale beeldbank deel je gemakkelijk bestanden met collega’s of externen zoals leveranciers of dealers. Zij krijgen toegang door middel van een URL en hebben alleen toegang tot de assets (onderdelen) waar jij ze rechten voor geeft.

 

6. Veilig

Phishing en hacking komen helaas vaak voor. Het is daarom lang niet altijd veilig om kostbare informatie via e-mail te versturen. Het opslaan van deze informatie in een centrale beeldbank is dat wél: alle gebruikers zijn geautoriseerd en onrechtmatig gebruik kan niet meer voorkomen. Daarnaast upload je alleen het bronbestand en maakt de beeldbank er automatische verschillende formaten van.

 

Auteur: Jaap Bakx

Graficonnect-whitepaper-centrale-beeldbank

Wil je weten of een centrale beeldbank iets voor jou is?
Download dan onze gratis whitepaper.

5 SIGNALEN DIE AANGEVEN DAT JOUW ORGANISATIE TOE IS AAN EEN CENTRALE BEELDBANK


    Ontvang maximaal 1 keer per maand onze blogs. ¹

    ¹ We houden van kennis delen. Schrijf je in voor onze blogs en af ten toe ontvang je een kort artikel: persoonlijk, no-nonsense en waardevol voor jou. We inspireren je met het denken in oplossingen en geven je handvatten om meer uit je salesteam of dealernetwerk te halen. Zo dragen wij hopelijk bij aan de doelen die jij dit jaar voor jezelf of voor de organisatie hebt gesteld.

     

    Wij gaan zorgvuldig om met de persoonlijke gegevens die je aan ons verstrekt. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze privacyverklaring