Belangrijke-aandachtspunten-om-je-huisstijl

Belangrijke aandachtspunten om je huisstijl te bewaken

Een professionele uitstraling komt niet zomaar aanwaaien. Voor de identiteit en uitstraling van jouw organisatie is een goede huisstijl essentieel. Maar wat heb je aan een goede huisstijl als die niet consequent wordt doorgevoerd? Tijd voor huisstijlmanagement.

Een goede huisstijl, wat is dat? Bij elk contactmoment met jouw organisatie wil je een goede indruk achterlaten. Of dat een bezoek aan je website is, een afspraak met een klant, een beursbezoek of achter een bedrijfsauto rijdt. Je voert je visuele stijl, maar ook tone-of-voice consequent op alle denkbare kanalen door. Multinationals als Coca-Cola, Rabobank en Heineken hebben hun imago versterkt door hun huisstijl goed te bewaken. Dat doen ze o.a. door dezelfde lettertypen en kleuren te gebruiken, te werken met herkenbare afbeeldingen en een uniforme stijl. Daardoor is het in een oogopslag duidelijk met wie je te maken hebt.

 

Stel de richtlijnen vast

Is er binnen jouw organisatie een duidelijke huisstijl gedefinieerd? Vaak is er een goede basis: mooi logo, strak briefpapier en iedereen hetzelfde visitekaartje. Ook andere uitingen zoals de website en brochures zijn mooi ontworpen conform de huisstijl. Maar wat zijn de afspraken voor nieuwe middelen? Of bijvoorbeeld je online huisstijl? Stel duidelijke, begrijpelijke huisstijlrichtlijnen vast.

 

Maak je richtlijnen beschikbaar

Wanneer onduidelijkheden over de huisstijl bestaan, gaat men ermee aan de haal. Investeer tijd in de richtlijnen van alle huisstijldragers en zorg dat deze richtlijnen makkelijk toegankelijk zijn: zowel on- als offline. Zo verdwijnen de afspraken niet onderin de la en houd je de huisstijl consistent.

 

Beheer je content en assets centraal

Zorg ervoor dat de bouwstenen van je huisstijl eenvoudig beschikbaar zijn voor je medewerkers. Beheer je content en assets centraal, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een beeldbank of brandstore of een combinatie hiervan. Maak bijvoorbeeld gebruik van templates die eenvoudig (online) aanpasbaar zijn. Inspireer je collega’s of dealers door mooie voorbeelden uit de praktijk te delen en geef ook zelf het goede voorbeeld. Op deze manier bied je gemak en bewaak je tegelijkertijd de huisstijl.