Centraal gefaciliteerd, decentraal gemak!

Centraal gefaciliteerd, decentraal gemak

Wanneer je als organisatie meerdere vestigingen of dealernetwerken hebt, ligt (verborgen) inefficiëntie op de loer. Niet zo gek, want mensen zijn gewoontedieren. Ze houden zich graag vast aan bekende werkwijzen en procedures. Werkzaamheden centraal organiseren biedt vaak een oplossing. Maar hoe los je dit op zonder dat de vestigingen hun vrijheid verliezen?

Stel: je maakt deel uit van zo’n organisatie met meerdere vestigingen of dealernetwerken. Alle vestigingen hebben hun eigen vrijheden: zelf inkopen, inspelen op de lokale markt, communicatiemiddelen ontwikkelen, etc. Als je kritisch naar deze situatie kijkt, spat de inefficiëntie ervan af. Zeker wanneer we het hebben over huisstijlconsistentie, hergebruik van content en inkoopkracht.

 

Verbind en bespaar

Dit soort situaties komen wij regelmatig in de praktijk tegen en men sluit er, soms bewust, soms onbewust, de ogen voor. Juist binnen dit soort organisaties kunnen taken slimmer en centraal geregeld worden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een simpel bestelsysteem waar alle marketingcommunicatiemiddelen in opgeslagen zijn. Zo voorkom je huisstijlinconsistentie én maak je een enorme efficiëntieslag, zonder dat medewerkers het gevoel krijgen dat ze hun vrijheid moeten inleveren. Het biedt ze juist de mogelijkheid om lokaal meer te ondernemen. Snel, simpel en efficiënt.

Want waar eerder een consistente huisstijl er misschien weleens bij inschoot omdat ieder het voor zich ‘regelde’, zijn nu alle middelen centraal gefaciliteerd en binnen een paar kliks voor iedereen beschikbaar. Centraal verbinden heeft nog meer voordelen: zo voorkom je dubbel werk en druk je de kosten. Sterker nog: je kunt tot wel 50% besparen door het centraal te organiseren.

 

Decentraal wat kan, centraal wat moet

De kracht van decentraal zit ‘m in het gemak, de flexibiliteit en de vrijheid die een vestiging krijgt om zijn eigen markt te bedienen. Wat kun jij binnen jouw organisatie centraal regelen om de organisatie decentraal naar een hoger level te tillen? De juiste combinatie maakt dat je vestigingen verbindt en dat je bespaart. Ofwel: centraal gefaciliteerd, decentraal gemak.