Checklist: onbezorgd op vakantie

Het is zomer! Heb je binnenkort vakantie? Het lijkt zo gemakkelijk; laptop en mobiel uit, deur dicht en let’s go! Maar het werk goed achterlaten is voor veel marketing- en communicatieprofessionals een hele klus. Velen zitten op hun laatste werkdag ’s avonds nog te zwoegen. Een paar handige tips om onbezorgd op vakantie te gaan.

 

Maak het ze gemakkelijk

Zorg dat collega’s alles goed kunnen vinden. Vaak slaat iedereen bestanden ergens anders op. Wat voor jou logisch is, is voor een ander zoeken naar een speld in een hooiberg. Zorg dat alles op een makkelijk vindbare plek staat. Plan na je vakantie een moment in om te bedenken hoe dit nog efficiënter kan. Bijvoorbeeld met een centrale beeldbank.

 

Draag over of besteed uit

Plan zo min mogelijk afspraken op de laatste dagen voor je vakantie en zorg voor een goede overdracht. Krijgen je collega’s het wel erg druk? Graficonnect kan eenvoudig een deel van je sales-, marketing- of studiowerkzaamheden tijdelijk uitvoeren of overnemen.

 

Bespreek je bereikbaarheid

Bespreek wat spoedgevallen zijn en hoe je collega’s je daarover kunnen informeren. Spreek bijvoorbeeld af dat je een WhatsApp-bericht krijgt bij hoge prioriteit en een mail bij lage prioriteit. Als je tijdens je vakantie niet bereikbaar bent, spreek dan duidelijk af wie spoedgevallen behandelt.

 

Communiceer je afwezigheid

Besteed aandacht aan een servicegerichte out of office-reply; zet erin welke collega waarvoor benaderd kan worden inclusief contactgegevens. Doe dat ook in je voicemailbericht. Om te voorkomen dat je mailbox bij terugkomst is ontploft, kun je nieuwsbrieven tijdelijk stopzetten.

 

Laat je inspireren …

Gebruik je vakantie om nieuwe inspiratie op te doen. Bekijk je nieuwe omgeving met een open blik; dat kan zomaar leiden tot een verrassend idee voor jullie klantbenadering of marketingaanpak. Of neem een paar goede boeken mee (vakliteratuur of juist niet) en rust lekker uit, dan komt de inspiratie vanzelf.

 

Creëer een rustige eerste werkdag

Plan zo min mogelijk belangrijke afspraken in op je eerste werkdag. Als je rustig opstart en je mail kunt afhandelen, ben je snel ‘up and running’. Een bekende truc; communiceer dat je een dag later terugkomt. Evalueer hoe het is gegaan in je afwezigheid en wat je de volgende keer nog beter kunt regelen.