ISO 12647-2

Graficonnect BV werkt volgens de ISO 12647-2 standaard. Deze norm beschrijft het hele proces van beeldbewerking, proef tot en met drukwerk. Met als doel: voorspelbaarheid van het resultaat en een constante kwaliteit.

 

Om een voorspelbaar eindresultaat te bereiken is het van belang dat aangeleverde bestanden voldoen aan een aantal technische eisen. Alle door derden aangeleverde bestanden worden door Graficonnect hierop gecontroleerd.

 

Kleurprofielen

Om digitale data vanuit het voorbereidende proces optimaal af te stemmen op het drukproces, zijn een 4-tal kleurprofielen (ICC profielen) beschikbaar, waarmee kleurscheidingen en proofer simulatie worden geregeld.

Kleurprofielen zijn bestanden die iets vertellen over de kleurweergave van apparaten. Dit kunnen printers zijn, maar ook drukpersen, digitale camera’s en kleurproefsystemen. De International Standard Organisation (ISO) heeft een norm vastgesteld waarbij de profielen voor druktechniek en papiercombinatie vast staan. De drukker/producent zal zich hieraan moeten aanpassen. Onze partners conformeren zich hieraan.

 

Papierklassen en ICC profielen

Binnen deze ISO standaard wordt onderscheidt gemaakt tussen 5 papierklassen:

  • papiertype 1 (PT1) > houtvrij, glanzend (gesatineerd) gestreken ‘wit’
  • papiertype 2 (PT2) > houtvrij, mat gestreken ‘wit’
  • papiertype 3 (PT3) > glanzend (gesatineerd) gestreken ‘LWC’ (Light Weight Coated)
  • papiertype 4 (PT4) > ongestreken, houtvrij offset ‘wit’
  • papiertype 5 (PT5) > ongestreken, houtvrij offset ‘geelachtig’

Voor bovenstaande papierklassen zijn zowel de kleurruimte als het puntverbredingsgedrag vastgelegd.

 

De profielen voor papiertype 1 en 2 zijn gelijk. Daarom zijn er 4 ICC profielen vervaardigd voor de 5 papierklassen:

  • PT 1 en 2 > ISOcoated_v2_eci_300.icc*
  • PT 3 > PSO_lwc_improved(ECI)
  • PT 4 > PSO_uncoated_ISO12647.eci
  • PT 5 > ISOuncoatedyellowish.icc

* De aanduiding ‘300.icc’ geeft de maximale kleuropbouw van de 4 drukkleuren van 300% aan. Zonder deze toevoeging is de maximale inktdekking 340%. Het verschil in het eindresultaat is nauwelijks zichtbaar, maar heeft tijdens het drukken grote consequenties m.b.t. drogen en overzetten.

 

Let op:

Kleurprofielen worden van tijd tot tijd van een update voorzien. De actuele kleurprofielen zijn te downloaden via: www.eci.org