Vijf tips om problemen met auteursrechten te voorkomen

Als MarCom-professional ben je vaak bezig met het vinden of maken van teksten en beeldmateriaal. Kijk je weleens op internet om inspiratie op te doen? Prima, maar als je downloadt of kopieert wordt het gevaarlijk. Problemen met auteursrechten liggen op de loer. Waar moet je op letten? Vijf praktische tips voor jou.

Vertrouw er nooit op dat beelden rechtenvrij zijn

Op beelden rust vaak een auteursrecht, ook als staat dat er niet bij. Vertrouw er nooit op dat beelden rechtenvrij zijn maar controleer dit altijd. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor geluidsfragmenten. Ga na of dit in orde is, ook in materiaal dat voormalige medewerkers op jullie site of YouTube-kanaal hebben geplaatst. Auteursrechtorganisaties worden steeds professioneler en de software steeds slimmer om ongeoorloofd gebruik van andermans materiaal op internet op te sporen. We horen steeds vaker dat bedrijven hiervoor gepeperde rekeningen ontvangen.

Check voorwaarden van beeldbanken

Er zijn tegenwoordig tientallen beeldbanken waar je tegen betaling kwalitatief hoogstaande foto’s kunt krijgen. Liever geen geld uitgeven? Er zijn ook sites waarop je gratis beelden vindt. Let op, sommige sites bieden alleen een gratis deel aan. Check in alle gevallen de voorwaarden op deze sites. Soms is naams- of linkvermelding verplicht of mogen afbeeldingen niet commercieel gebruikt worden.

Professionaliseer je fotoarchief

Je hebt een fotograaf opdracht gegeven om foto’s te maken en de rekening betaald. Dus het zit goed met die auteursrechten, toch? Zo eenvoudig is het niet. Heeft een fotograaf foto’s gemaakt voor het jaarverslag? Dat betekent niet dat je deze automatisch ook op je website mag plaatsen. Maak afspraken over het gebruik en leg deze voor iedereen overzichtelijk vast, bijvoorbeeld in je centrale beeldbank. Heb je die nog niet? Download onze gratis whitepaper en ontdek wat je mist.

Kopieer geen teksten

Kopieer geen teksten van internet, ook al is het zo gemakkelijk. Naast problemen met auteursrechten krijg je problemen met Google; deze houdt het internet voortdurend in de gaten. De zoeksoftware van Google kan je straffen als je tekst te veel lijkt op die van een ander. Mogelijk wordt de gekopieerde tekst niet getoond in de zoekresultaten of krijgt je website een bepaalde status waardoor je enorm zakt in de ranking.

Houd je kennis op peil

Zorg ervoor dat jij en je team goed op de hoogte zijn van relevante wet- en regelgeving en fris jullie kennis regelmatig op. Creëer daarvoor rust op je MarCom-afdeling, bijvoorbeeld door efficiënter te werken en gebruik te maken van handige tools. Zo blijft er voldoende tijd over om je kennis op dit belangrijke terrein op peil te houden.